Šta Hercegovina ima od pobjeda Vučića, Orbana, i eventualne pobjede Le Pen ?

Autor: Oleg Šuković

I dok bilbordi sa likom nasmijanog Aleksandra Vučića još stoje pokraj očajnih puteva širom Hercegovine, pa i u Bileći u kojoj stanovnici žive na rubu egzistencije, plate kasne u svim ustanovama koje je osnovala opština, mahom oni koje “ne zanima” politika, veličaju pobjedu Orbana u Madjarskoj, i ničim izazvani i zaduženi priželjkuju pobjedu gospodje Le Pen u Francuskoj.

Raseljava se Hercegovina i naseljava Beograd, Novi Sad, i druge gradove matice Srbije, a rodjeni Hercegovci postaju glasačka mašinerija SNS-a, pa donekle i ne čudi kakvo takvo interesovanje vlasti iz bratske nam zemlje za život u ovom dijelu Republike Srpske, valja ponešto i obećati, jer glasovi su prijeko potrebni da izvjesna pobjeda izgleda ubjedljivije. Bravo za “Acu Srbina” , a našu podršku opozicija u Srbiji će uz pohvale, aplauze i slavljeničku kolonu imati kad pobjedi.

Kakva euforija vlada oko pobjede Orbana, koji ne vjerujem da zna gdje se na karti nalazi Kalinovik, a kamoli Ulog, izvjesno je da ovi što svako malo imaju novog idejnog vodju, prekrivaju bjelinu požutjelih zidova, gdje je nekad bila Titova slika, kasnije Slobova, pa Dražina sa fotografijom novog ” miljenika” i idola.

Šta ako izgubi Le Pen, ona ipak ima obzira prema našem vitalnom nacionalnom interesu, kako dalje? Šta je u stvari naš vitalni nacionalni interes? Imamo li ga? O njemu se ne priča u Kifinom Selu, Bogdašićima, Jugovićma, Zakmuru, Tuluma, i drugim selima naše kršovite i pitome Hercegovine. Al’ nek pobjedi gospodja Le Pen, nek pobjedi gospodja Le Pen….

Kroz-Staru-Hercegovinu