Hercegovci se žale na sistem izdavanja recepata, a problem pojedine apoteke

Autor : Oleg Šuković

Od 1. aprila počela je primjena elektronskih recepata u praksi, kao dio velikog projekta IZIS (Integrisani zdravstven informacioni sistem).

Dobro zamišljen sistem po kome bi trebalo da se nakon što vam doktor propiše recept, sa novom zdravstvenom knjižicom pojavite u najbližoj apoteci i preuzmete lijekove, dobro funkcioniše do dolaska u apoteku. U pojedinim apotekama nemaju čitače novih knjižica, ali je dovoljno da kažete JMB i da vaš recept apotekar pronadje i izda vam propisani lijek. No, problem se javlja kada dodje do loše komunikacije pojedih Domova zdravlja i apoteka, tad su pacijenti primorani da idu u drugi objekat.
Nadležni, kao i vlasnici apoteka mole stanovništvo za strpljenje, i očekuju da u narednom periodu sistem profunkcioniše, a samim tim poveća kvalitet usluga i smanji papirologiju.

Stanovnici sa kojima smo razgovarali žale se da moraju obići po par objekata, dok njihovo ime ne pronadju, te se pitaju zašto nije vlasnicima bilo naloženo da prije puštanja u rad sistema nabave potrebnu opremu.

Kroz Staru Hercegovinu