Kako je čovjek postao sam sebi djed

Ovo je pismo koje je napisao italijanski regrut da bi se oslobodio služenja vojnog roka:

Poštovani gospodine ministre odbrane!

Dozvolite mi da Vam iznesem neke činjenice koje će Vam mnogo šta objasniti u rešavanju mog slučaja. Trenutno čekam poziv za odsluženje vojnog roka u italijanskoj vojsci.
Imam 24 godine i oženjen sam 44-godišnjom udovicom, koja ima 25-godišnju kćerku. Tu kćerku je oženio moj otac. Tako je otac postao moj zet jer je oženjen kćerkom moje žene. Istovremeno je kćerka moje žene postala moja maćeha.
U januaru smo moja žena i ja dobili sina, postao sam otac. To dete je brat žene moga oca, dakle šurak moga oca. Ali istovremeno je i moj ujak, jer je brat moje maćehe, to jest moj sin je istovremeno i moj ujak.
Dva meseca kasnije i žena moga oca dobila sina, koji je moj brat, pošto je sin moga oca, ali pak takođe i moj unuk, pošto je sin ženine kćerke. Dakle, ja sam brat moga unuka i pošto je muž majke neke osobe istovremeno njen otac, iz toga sledi, da sam otac kćerke moje žene, to jest i brat njenoga sina. Dakle, ja sam svoj sopstveni deda!
Ovim obrazloženjem, poštovani gospodine ministre, molim Vas da me oslobodite vojne obaveze, pošto po zakonu otac, sin i unuk ne mogu istovremeno da služe vojni rok. Molim za razumevanje i povoljno rešenje mog slučaja!

(U dosijeu ovog mladića pisalo je: Osoba je razrešena vojne obaveze zbog psihičkih poremećaja i mentalne nestabilnosti, koji su posledica nesređenih porodičnih odnosa!)

Kroz Staru Hercegovinu