Stepen kod Gacka: I pod svjetlima rasvjete mrak na očima

Dobio je Stepen struju u ljeto 1969. godine, no tadašnji brojni žitelji ni slutili nisu da će osvjetljavanjem biranih krakova sela većini malobrojnih žitelja pasti marak na oči 2022. godine.

Pao je jer se danima predstavnici mjesne zajednice dodvoravaju Stepenjanima čisteći kanal presušile rijeke, a predhodne godine su uspjeli da česmu koja je bila simbol ovog sela iz 1896. godine pretvore u jedno moderno ništa.

Isti i njima slični su žmirili na oba oka kad se palila rasvjeta u povratničkom selu Ključ pred očima i nedaleko od kuće jednog Šukovića koji je u to vrijeme bio jedan od uzornijih stočara Stepena, Gacka i Hercegovine, a do svoje kuće koja je u posljednjem ratu dvije puške nosila jedva vozilom i u sušnom periodu dolazilo. Teško se dolazi i sad samo se “trule” ideje “vladara” sela sprovode pod zastavom nekih drugih partija, a nekad su pod zastavom SDS-a. Vijest da se pravi novi most jer se stari navodno ” trese “, nije ovaj put uzdrmala mještane jer ih više ništa ne čudi posle rušenje česme koji je gradila Austrougarska, samo se nadaju da će most posle navodne rekonstrukcije biti u funkciji za razliku od česme.

Do tad će iskoristiti jesen da uz magistralni put pobacaju otpad iz izbi, jer ga u “velikoj” proljetnoj akciji treba očistiti, dovesti načelnika i dodatno mu u namjeri uzdizanja srozati totalno poljuljani rejting.

No, možda ipak ova jesen donese veliko pospremanje daleko od Stepena , pa oni koji ne mognu više nazad omoguće Stepenu da krene naprijed.

Kroz Stsru Hercegovinu