Gacko: Odbojkašica Nikolina Buha evakuisana iz Tel Aviva

Nastavlja se evakuacija stranih državljana iz Izraela! Kakvo je stanje na području koje je zahvaćeno ratom za RTRS svjedoče Gačanka Nikolina Buha, koja je iz Tel Aviva bezbjedno stigla u Beograd i Perica Branković, koji se trenutno nalazi u izraelskom gradu Ašdodu.

Grad Ašdod, 50 kilometara udaljen od pojasa Gaze, meta je raketnih napada, kaže Perica Branković. Otac je troje djece kojima je, kaže, teško objasniti zašto iz kuće ne smiju izaći i zbog čega moraju trčati u skloništa.

– Moram vas upozoriti, ukoliko dođe do raketnih napada – moram u sklonište otići. Obično kad se oglasi alarm imamo 45 sekundi da stignemo do skloništa – priča Branković.

U posljednja četiri dana, samo na Ašdod ispaljeno je više od 600 raketa. Zgrade su sravnjene sa zemljom, žrtve brojne. Situacija je, kaže danas nešto stabilnija, ali i dalje neizvjesna.

– Nekoliko građana, ne samo iz BiH, već i iz Crne Gore i Makedonije – uspjeli smo da im pomognemo. Hoću, da apelujemo, ako neke porodice imaju nekog ovdje – tu smo, pomoći ćemo im! – dodaje Branković.

Iz Tel-Aviva, gdje je gradila sportsku karijeru, avionom je u Srbiju bezbjedno stigla Nikolina Buha, odbojkašica iz Gacka. Prisjeća se potresnih slika raketiranja i leta iz Izraela, koji joj je, vjeruje, spasio život.

-Јa sam stupila u kontakt sa diplomatskim konzulatom, preko koga smo evakuisani. Za nas velika stvar, jer su nas izvukli iz rata – priča Nikolina Buha, koja je evakuisana iz Tel Aviva.

Zbog toga je, kaže Nikolina, upitno da li će započetu sportsku karijeru u Izraelu nastaviti.Evakuacija državljana Srbije i BiH iz Izraela nastavljena je i danas. Večeras bi iz Tel-Aviva trebalo da poleti avion, čiji se dolazak na beogradskom aerodromu očekuje u kasnim satima.

(RTRS)